Трима бяха арестувани за участие в дръзкия обир на музеен трезор

...
Трима бяха арестувани за участие в дръзкия обир на музеен трезор
Коментари Харесай

Арестуваха трима от дрезденската "Банда на Оушън"

Трима бяха задържани за присъединяване в дръзкия обир на музеен трезор в Дрезден, който бе осъществен през ноември предходната година. Дрезденската прокуратура заяви, че заподозрените ще бъдат изправени пред проверяващия арбитър още през днешния ден. До арестите се стигна след огромна полицейска акция в берлинския квартал Нойкьолн, в която участваха над 1600 служители на реда. Обвиняемите ще дават отговор за осъществена от тях сериозна кражба и палеж по две каузи. 

В една от най-зрелищните обири през последните десетилетия, съпоставена от медиите в Германия с известния филм  " Бандата на Оушън ", групата отмъкна ценности с невероятна стойност през ноември 2019 г.  Тогава измежду нощ в световноизвестния музей " Грюнес Гевьолбе " ( " Зелен свод " ) проникнаха крадци, които изнесоха експонати с хипотетична стойност към 1 милиард евро. Обрана бе залата със скъпоценностите на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в интервала 1694-1733 г. 

Според следствието наоколо до музея е бил опустошен електрически трафопост, с цел да бъде дезактивирана алармената система. Злосторниците са обрали единствено една витрина, като са взели три комплекта с диаманти, рубини и изумруди, направени при започване на 18-и век. По тях има десетки скъпоценни камъни, само че цената им не може да бъде изчислена, тъй като те не могат да бъдат продадени, сподели генералният шеф на дрезденските държавни сбирки Марион Акерман. Като се има поради какъв брой са известни, бижутата са откраднати или за огромен частен колекционер, или с цел да бъдат рециклирани под друга форма.

Помещенията на музея се охраняват извънредно строго, само че след кражбата немският в. „ Билд " писа, че в 5 часа сутринта крадците са съумели да пресечен електрозахранването и да обхванат в постройката, без да задействат алармените системи. Една от контролните камери обаче е снимала двама от „ доста дребните на растеж " причинители, които са се промъкнали вътре през един прозорец.

Музеят " Грюнес Гевьолбе " е издигнат през XVI век. От 1723 година крал Август II е съхранявал в него скъпоценности от епохата на Ренесанса и барока. Днес музеят има две разнообразни сбирки - историческата се намира в партерните пространства на замъка, които са възобновени в истинския си тип. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР